Založ si blog

“ Tak jse nám to rozpadlo, páne prezidente“

„Tak jse nám to rozpadlo, páne prezidente Masaryku“,  povedal si možno v duchu Václav Havel v roku 1992.

„Rozbili jste republiku“  , povedali iní. „Vlastizradcovia. Nemali ste mandát.“ „Jó vole Československo to byl stát, a teď jsi vy Slováci delejte co chcete“.

26.08.1992 začalo zanikať Československo. Symbolicky v Brne, v strede štátu. V rokoch 1. svetovej vojny a pri vzniku 1. ČSR bola situácia celkom iná. Vtedy to Československo vznikalo. Aká bola 1. republika, aká bola ČSR. Otázky,  ktoré treba mať na pamati aj teraz v Slovenskej republike.

1. svetová začala výstrelom na Ferdinanda d´Este v roku 1914 v Sarajeve. Bosna a Hercegovina bola anektovaná Rakúsko-Uhorskom  v roku 1908 a nikdy sa s tým nezmierila. V Európe vládol nacionalizmus a najviac sa to prejavilo v Rakúsko-Uhorsku, ktorého súčasťou sme boli aj my. Za mesiac sa začala 1. svetová vojna a vojaci mnohonárodnostného štátu si spievali: „Červený šatečku kolem jse toč my jdeme na Srba nevíme proč.“ Proces sa začal, a znamenal koniec habsburskej monarchie. Prečo sa to stalo nechávam na historikov.

Z tejto strašnej vojny vzniklo Československo. Vznikla 1. ČSR. Hlavou štátu  sa stal „Tatíček“ Masaryk a bol akýmsi pokračovateľom cisára. Bol skoro doživotným prezidentom od r. 1918 až do roku 1935. Prezident zakladatel. Ten štát netrval ani 20 rokov. Pre Slovákov znamenal pokrok, ale nikdy sa s ním nestotožnili. Neuznanie slovenského národa ani Masarykom, ani Benešom, a ani napr. Novotným. Po celé tieto roky sa dostali na stol národné a štátovorné požiadavky Slovákov v časoch uvolňovania pomerov – 1968,  1989. Bol to asi normálny vývoj a rozdelenie bolo prirodzené.

Slovenská republika má necelých  20 rokov. Skoro  toľko ako Masarykova 1. republika. Keby žil, tak by som sa ho rád spýtal:

„Co vy na to tatíčku Masaryku?“

United States of Europe nie sú dobré pre Slovensko ! ! !

22.09.2012

Keď som chodil na Základnú školu v 80. rokoch minulého storočia, tak sme mali takého učiteľa chémie, ktorý veľmi pekne rozprával o Európskom hospodárskom spoločenstve /predchodca EÚ/.Bola to taká občianska náuka na hodinách chémie. Mňa to už vtedy veľmi zaujímalo, išlo o porovnávanie EHS a RVHP. EHS už vtedy rozmýšľalo o spoločnej mene a otvorených hraniciach, [...]

PETY ČERY SHOW 1.

15.09.2012

POZNÁMKA AUTORA : Všetky skutočnosti v tomto článku sú vymyslené. Zhodujú sa len mená verejne známych osob. Autor sa vopred všetkým uvedeným ospravedlňuje. Všetko je to myslené zo žartu a na pobavenie našich ťažko skúšaných občanov, ktorí zďaleka nemajú taký život ako vačšina spomínaných v tejto show. Až na výnimky. Ale to zistite až po prečítaní tohto [...]

Načo je nám Ústava.

31.08.2012

V týchto dňoch máme jedny veľké oslavy za druhými. Slovenské národné povstanie ako základný pilier slobodného moderného Slovenska a prvá demokratická Ústava SR z 1. septembra 1992. Pozrieme sa na to ako sa vyvíjal śtavný systém Slovenska a načo je to dobré. Možno sa to zdajú iba frázy. V normálnych časoch ano, ale keby nastal nejaký problém, je veľmi doležité mať [...]

Kolumbíjska univerzita

Biely dom vyzval na pokojné protesty na amerických univerzitách

29.04.2024 08:25

Vlna demonštrácií sa začala na Kolumbijskej univerzite v New Yorku, rýchlo sa však rozšírila po celej krajine.

stíhačka F-16

ONLINE: Bývalí piloti: Ukrajina bude pre lietadlá F-16 najnebezpečnejším bojiskom

29.04.2024 06:25

Obloha nad Ukrajinou bude najnebezpečnejším miestom, kde lietadlá F-16 vo svojej histórii operovali, uviedli bývalí americkí piloti pre Business Insider.

rafah, stanový tábor, pásmo gazy

Palestínčania hlásia mŕtvych po izraelských úderoch v Rafahu a na severe Gazy

29.04.2024 06:11, aktualizované: 06:50

Izraelské útoky na domy v Rafahu a v Pásme Gazy zabili viacerých Palestínčanov a mnohých zranili, uvádzajú miestne zdroje.

pellegrini, vila na slavíne

Prezidentské bývanie sa hľadá desaťročia, Pellegrini dedí veľký hriech svojich predchodcov. Čo hovorí úrad a analytik?

29.04.2024 06:00

Bezpečnostný analytik aj Úrad na ochranu ústavných činiteľov uviedli, že vlastné bývanie je potrebné aj kvôli incidentom. Je otázne, či sa budúci prezident Peter Pellegrini bude touto dilemou zaoberať.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 9
Celková čítanosť: 16879x
Priemerná čítanosť článkov: 1875x

Autor blogu

Kategórie