Založ si blog

Načo je nám Ústava.

V týchto dňoch máme jedny veľké oslavy za druhými. Slovenské národné povstanie ako základný pilier slobodného moderného Slovenska a prvá demokratická Ústava SR z 1. septembra 1992. Pozrieme sa na to ako sa vyvíjal śtavný systém Slovenska a načo je to dobré. Možno sa to zdajú iba frázy. V normálnych časoch ano, ale keby nastal nejaký problém, je veľmi doležité mať základný zákon, ktorý je vžitý. Experimenty robia iba nezodpovední. Buďme už konečne trochu viac dospelí. Robia to politici a niektorí občania to od nich preberajú, lebo to povedal tan rozumný politik. Podľa mojho názoru  Ústava sa može novelizovať, ale nemala by sa meniť od základu.

Vo vačšina štátov sveta saÚstava nazýva Konšitúciou. je to základný zákon štátu. Je to dokument, ktorý vlastne zakladá nový štát. Novou Ústavou by vlastne vznikla nová Slovenská republika. Tak ako sú číslované Francúzska alebo Poľská republika. Nehovorím, že to zákonite musí znamenať niečo zlé. Chápal by som to keby sa menilo niečo zásadné, ale nevidím v našej Ústave problém vo filozofii. Ľudí zákonami nezmeníš. V zásade nie je naša Ústava zlá a 20 rokov to nie je dlhá doba. Má sa prisposobiť dobe, ale nemá sa meniť úplne. Ako je to s Ústavami na Slovensku? Ako tu prebiehal ústavný vývoj? Nemám ambíciu polemizovať s ústavnými právnikmi,ale chcem len poukázať na to ako často sa v našich končinách menila Ústava a tým aj charakter štátu.

Od roku 1848 sme tu mali už niekoľko ústavných systémov: Marcová ústava, Stadionová ústava, Silvestrovské patenty, Októbrový diplom, Zákon o rakúsko-uhorskom vyrovaní. V ČSR: Dočasná ústava, Ústavná listina ČSR, Ústava SR/v r. 1939-1945/, Benešove dekréty, Ústava 9. mája z r. 1948, Ústava ČSSR /r.1960/, Ústavný zákon o československej federácií /r.1968-69/. To som vymenoval len to najzákladnejšie. To sa približne stalo v našom ústavnom práve v rokoch 1848 až 1992. Za necelých 150 rokov. Z historického hľadiska veľmi krátky čas. Ústava USA má už  vyše 200 rokov a napriek mnohým dodatkom je to stále tá istá Ústava.

Naša slovenská Ústava má zajtra 20 rokov. Bola niekoľkokrát novelizovaná a nesúhlasím s jej výmenou.  Ústava svoju funkciu plní. To, že meníme zákony každé volebné obdobie ako sa nám hodí, ešte neznamená, že Ústava je zlá. Nie je dokrvavená ani unavená ako povedal jeden poslanec -ústavný právnik. Ide len do ťažkého stúpania a my by sme jej mali pomocť. Aby na ten kopec vyšla aj s použitím dovoleného dopingu. Možeme ju otvoriť a zmeniť niektoré kapitoly, ale dajme jej žiť. 20 rokov je mladý vek. Novotného Ústava žila od roku 1960 do roku 1992. Našej slovenskej prajem dlhovekosť.

Nesúhlasim s tým, že 1. september už nebude štátny sviatok. Argumenty, že to nemá tradíciu, lebo kríza sú neospravedlniteľné. Tento sviatok má 20 rokov a v ďalších rokoch mohol ďalej rásť a zveľadovať sa. Ústava SR je základný zákon štátu, z ktorého štát vychádza. Všetky zákony sú jej podriadené. U nás, obrazne povedané, vládne Ústava. Nezabíjajme si vládcu.

1. septembra má sviatok Ústava Slovenskej republiky. To nie sú frázy. Neplačme, že nemáme tradície. Budujme si ich.  Slovenská republika vychádza  z tejto Ústavy a ja dúfam, že ešte dlho bude.

 

 

United States of Europe nie sú dobré pre Slovensko ! ! !

22.09.2012

Keď som chodil na Základnú školu v 80. rokoch minulého storočia, tak sme mali takého učiteľa chémie, ktorý veľmi pekne rozprával o Európskom hospodárskom spoločenstve /predchodca EÚ/.Bola to taká občianska náuka na hodinách chémie. Mňa to už vtedy veľmi zaujímalo, išlo o porovnávanie EHS a RVHP. EHS už vtedy rozmýšľalo o spoločnej mene a otvorených hraniciach, [...]

PETY ČERY SHOW 1.

15.09.2012

POZNÁMKA AUTORA : Všetky skutočnosti v tomto článku sú vymyslené. Zhodujú sa len mená verejne známych osob. Autor sa vopred všetkým uvedeným ospravedlňuje. Všetko je to myslené zo žartu a na pobavenie našich ťažko skúšaných občanov, ktorí zďaleka nemajú taký život ako vačšina spomínaných v tejto show. Až na výnimky. Ale to zistite až po prečítaní tohto [...]

SNP nebol výtvor komunistov.

29.08.2012

V našej domácej knižnici sme mali dve knihy o Povstaní: od Husáka a Jablonického. Tú od Husáka som nikdy nečítal. O tieto veci som sa začal zaujímať až po roku 1989 a vtedy už Husákovym polopravdám takmer nikto neveril. Z ilegality do povstania. Tam som sa trochu zoznámil s Povstaním aj inak ako nás učili v škole. Pri príprave povstania a v Povstaní boli komunisti v [...]

Viktor Orbán

Gyöngyösi: Orbán je nepriateľ národa, premenil Maďarsko na diktatúru. Budapešť by nemala zabudnúť na sovietske tanky

26.04.2024 10:40

Myslím, že sme sa v Maďarsku vrátili do boľševických časov, tvrdí predseda strany Jobbik.

požiar, elektromobil, Lešť

Ako horí elektromobil? Požiar zlikvidovali hasiči do hodiny, vrak skončil vo vodnom kúpeli

26.04.2024 10:40

Z podzemnej garáže, v ktorej sa vznietil elektromobil, šľahali obrovské plamene.

Rusko Ukrajina Putin výcvikové stredisko návšteva uarus

Dvaja ruskí vojaci sa priznali ku chladnokrvnej trojnásobnej vražde. Zabili starostku aj ich kolegu

26.04.2024 10:10

Páchatelia v snahe zamaskovať zločin telo poliali horľavinou a potom do domu vhodili granát, ktorého výbuch spôsobil požiar.

Andrej Danko, upratovanie Dúbravky,

Danko upratuje Dúbravku. Zaplatil pokutu tisíc eur a chce ukázať dôkaz o vylomenom zube

26.04.2024 09:26, aktualizované: 09:41

Danko sa zaviazal zametať Dúbravku potom ako v januári zdemoloval semafor a z miesta činu ušiel. Nájsť sa ho podarilo podľa olejovej škrvny.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 9
Celková čítanosť: 16864x
Priemerná čítanosť článkov: 1874x

Autor blogu

Kategórie