Založ si blog

SNP nebol výtvor komunistov.

V našej domácej knižnici sme mali dve knihy o Povstaní: od Husáka a Jablonického. Tú od Husáka som nikdy nečítal. O tieto veci som sa začal zaujímať až po roku 1989 a vtedy už Husákovym polopravdám takmer nikto neveril. Z ilegality do povstania. Tam som sa trochu zoznámil s Povstaním aj inak ako nás učili v škole.

Pri príprave povstania a v Povstaní boli komunisti v menšine a vo vačšine bol tzv. občiansky odboj. Ale aj priamo predstavitelia Slovenského štátu ako napr. Imrich Karvaš-prvý guvernér Slovenskej národnej banky, ktorý zabezpečoval Povstanie po finančnej stránke, úloha napr. generála Čatloša-ministra obrany Slovenského štátu je, podľa mňa, sporná. Aj v dosledku prejavu generála Ferdinanda Čatloša v rozhlase 29. augusta 1944 o 19.00 hod. sa muselo začať  nepripravené a predčasne.O 20.00 dal Ján Golián rozkaz na boj : „Začnite vysťahovaním“ Neskor bol povýšený na brigádneho generála a viedol Povstanie. Už na začiatku Povstania, po prejave generála Čatloša, boli mnohé jednotky odzbrojemé alebo odmietli bojovať.

Povstanie sice skončilo neúspechom, ale aj tak vydržalo bojovať s Nemcami celé dva mesiace. Mnohí predpovedali, že vydrží niekoľko dní. Hlavný význam tohto činu bol hlavne psychlogický a historický. Bolo to jedno z mála vystúpení Slovákov proti okupantovi v celých dejinách. A istotne najvačším. Je chápané kontroverzne, robili sa zverstva na nemeckej strane aj slovenskej strane. Podľa mňa sa veľmi preceňuje úloha partizánov a podceňuje rola vojakov so Slovenskej armády. Za komunistického režimu tzv. odbojári boli aj takí, ktorí sa aj skrývali po horách alebo v pivniciach a po vojne so seba urobili hrdinov a dostavali tzv. odbojárske. Moj dedo narukoval na základnú vojenskú službu za Slovenského štátu a potom bol odvelený do Sovietskeho zvazu bojovať. Bol až na Kryme, slovenskí vojaci prebehovali na druhú stranu či už k československým jednotkám alebo sovietskym,  vačšinou k československým. Zúčastnil sa aj postupu armádneho zboru v Československu, neviem či až do Prahy. Už sa ho nespýtam, už nežije. Ale po vojne nemal nárok na žiadne odbojárske výhody, vlastne bol protištátny živel a bol ešte raz odvlečený do ZSSR a pracoval tam niekoľko mesiacov, asi v kolchoze. Potom sa vrátil domov.

Niekde som čítal o tom, že sa opravuje pamatník na Dukle a hned niekto v diskusii napísal: „Teraz tam bude chodiť Fico klásť vence. Komunistické praktiky sa vracajú. “ To nie sú komunistické praktiky.Tie názory sú dosledkom komunistickej propagandy, ktorá tým, že vyzdvihovala len svoju úlohu sprofanovala celý odboj. Nekomunistický odboj pre ňu neexistoval aj keď bol oveľa silnejší. SNP nebola komunistická akcia.

Všade vo svete si pripomínajú hrdinov 2. svetovej vojny. Choďte sa pozrieť do Londýna ako si tam vážia svojich hrdinov, koľko je tam pamatníkov, sochy generálov, Churchillov hlavný stan ako múzem, a mnoho ďalších múzeí.

Tento deň by mal navždy zostať štátnym sviatkom, aj keď sme to nedotiahli  dokonca. Sme veľmi malí, aby sme sa mohli rovnať veľkým národom. Možme sa im vyrovnať, aspoň odvahou. Slovenské národné povstanie je dnes odkazom pre nás všetkých.

Tí, ktorí vtedy bojovali sú naši hrdinovia a nemáme na nich zabúdať. Nie je to komunistický odkaz je to odkaz všetkých,  ktorí sa odvážili postaviť na odpor, aj keď vedeli, že možno neprežijú.

United States of Europe nie sú dobré pre Slovensko ! ! !

22.09.2012

Keď som chodil na Základnú školu v 80. rokoch minulého storočia, tak sme mali takého učiteľa chémie, ktorý veľmi pekne rozprával o Európskom hospodárskom spoločenstve /predchodca EÚ/.Bola to taká občianska náuka na hodinách chémie. Mňa to už vtedy veľmi zaujímalo, išlo o porovnávanie EHS a RVHP. EHS už vtedy rozmýšľalo o spoločnej mene a otvorených hraniciach, [...]

PETY ČERY SHOW 1.

15.09.2012

POZNÁMKA AUTORA : Všetky skutočnosti v tomto článku sú vymyslené. Zhodujú sa len mená verejne známych osob. Autor sa vopred všetkým uvedeným ospravedlňuje. Všetko je to myslené zo žartu a na pobavenie našich ťažko skúšaných občanov, ktorí zďaleka nemajú taký život ako vačšina spomínaných v tejto show. Až na výnimky. Ale to zistite až po prečítaní tohto [...]

Načo je nám Ústava.

31.08.2012

V týchto dňoch máme jedny veľké oslavy za druhými. Slovenské národné povstanie ako základný pilier slobodného moderného Slovenska a prvá demokratická Ústava SR z 1. septembra 1992. Pozrieme sa na to ako sa vyvíjal śtavný systém Slovenska a načo je to dobré. Možno sa to zdajú iba frázy. V normálnych časoch ano, ale keby nastal nejaký problém, je veľmi doležité mať [...]

Český predseda vlády Petr Fiala.

Ďalší odchod z Fialovej vlády: končí ministerka pre vedu a výskum

25.04.2024 11:07

Ministerka pre vedu a výskum nemala vlastné ministerstvo, ale len úrad s niekoľkými zamestnancami.

France Moulin Rouge

Ostalo len LIN ROUGE. Vrtuľa legendárneho mlyna na streche parížskeho kabaretu sa zrútila

25.04.2024 09:29

Svetoznámy kabaret je jednou z tamojších najnavštevovanejších turistických atrakcií.

izrael, hamas, zbrane

Hamas zloží zbrane, ak vznikne palestínsky štát, povedal predstaviteľ hnutia

25.04.2024 09:16

Hnutie Hamas vládne od roku 2007 v Pásme Gazy.

Jemen, USS Carney

Loď v Červenom mori zostrelila raketu, k útoku sa prihlásili húsíovia

25.04.2024 08:40

Vypálená raketa pravdepodobne mierila na loď MV Yorktown plaviacu sa pod americkou vlajkou.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 9
Celková čítanosť: 16859x
Priemerná čítanosť článkov: 1873x

Autor blogu

Kategórie