Založ si blog

“ Tak jse nám to rozpadlo, páne prezidente“

„Tak jse nám to rozpadlo, páne prezidente Masaryku“,  povedal si možno v duchu Václav Havel v roku 1992.

„Rozbili jste republiku“  , povedali iní. „Vlastizradcovia. Nemali ste mandát.“ „Jó vole Československo to byl stát, a teď jsi vy Slováci delejte co chcete“.

26.08.1992 začalo zanikať Československo. Symbolicky v Brne, v strede štátu. V rokoch 1. svetovej vojny a pri vzniku 1. ČSR bola situácia celkom iná. Vtedy to Československo vznikalo. Aká bola 1. republika, aká bola ČSR. Otázky,  ktoré treba mať na pamati aj teraz v Slovenskej republike.

1. svetová začala výstrelom na Ferdinanda d´Este v roku 1914 v Sarajeve. Bosna a Hercegovina bola anektovaná Rakúsko-Uhorskom  v roku 1908 a nikdy sa s tým nezmierila. V Európe vládol nacionalizmus a najviac sa to prejavilo v Rakúsko-Uhorsku, ktorého súčasťou sme boli aj my. Za mesiac sa začala 1. svetová vojna a vojaci mnohonárodnostného štátu si spievali: „Červený šatečku kolem jse toč my jdeme na Srba nevíme proč.“ Proces sa začal, a znamenal koniec habsburskej monarchie. Prečo sa to stalo nechávam na historikov.

Z tejto strašnej vojny vzniklo Československo. Vznikla 1. ČSR. Hlavou štátu  sa stal „Tatíček“ Masaryk a bol akýmsi pokračovateľom cisára. Bol skoro doživotným prezidentom od r. 1918 až do roku 1935. Prezident zakladatel. Ten štát netrval ani 20 rokov. Pre Slovákov znamenal pokrok, ale nikdy sa s ním nestotožnili. Neuznanie slovenského národa ani Masarykom, ani Benešom, a ani napr. Novotným. Po celé tieto roky sa dostali na stol národné a štátovorné požiadavky Slovákov v časoch uvolňovania pomerov – 1968,  1989. Bol to asi normálny vývoj a rozdelenie bolo prirodzené.

Slovenská republika má necelých  20 rokov. Skoro  toľko ako Masarykova 1. republika. Keby žil, tak by som sa ho rád spýtal:

„Co vy na to tatíčku Masaryku?“

United States of Europe nie sú dobré pre Slovensko ! ! !

22.09.2012

Keď som chodil na Základnú školu v 80. rokoch minulého storočia, tak sme mali takého učiteľa chémie, ktorý veľmi pekne rozprával o Európskom hospodárskom spoločenstve /predchodca EÚ/.Bola to taká občianska náuka na hodinách chémie. Mňa to už vtedy veľmi zaujímalo, išlo o porovnávanie EHS a RVHP. EHS už vtedy rozmýšľalo o spoločnej mene a otvorených hraniciach, [...]

PETY ČERY SHOW 1.

15.09.2012

POZNÁMKA AUTORA : Všetky skutočnosti v tomto článku sú vymyslené. Zhodujú sa len mená verejne známych osob. Autor sa vopred všetkým uvedeným ospravedlňuje. Všetko je to myslené zo žartu a na pobavenie našich ťažko skúšaných občanov, ktorí zďaleka nemajú taký život ako vačšina spomínaných v tejto show. Až na výnimky. Ale to zistite až po prečítaní tohto [...]

Načo je nám Ústava.

31.08.2012

V týchto dňoch máme jedny veľké oslavy za druhými. Slovenské národné povstanie ako základný pilier slobodného moderného Slovenska a prvá demokratická Ústava SR z 1. septembra 1992. Pozrieme sa na to ako sa vyvíjal śtavný systém Slovenska a načo je to dobré. Možno sa to zdajú iba frázy. V normálnych časoch ano, ale keby nastal nejaký problém, je veľmi doležité mať [...]

žena, nemocnica, lôžko, pacient, tehotná, tehotenstvo, gravidita, pankreas, cukrovka

Fatálne zlyhanie v pražskej nemocnici. Žene urobili potrat pri kontrole, splietli si pacientky

28.03.2024 14:52

V pražskej Fakultnej nemocnici na Bulovke došlo k obrovskému omylu.

Mahmúd Abbás

Palestínska samospráva má novú vládu

28.03.2024 14:51

Jej predsedom bude dlhoročný poradca prezidenta Muhammad Mustafá.

Krišjanis Kariňš

Šéf lotyšskej diplomacie Kariňš odstupuje pre trestné stíhanie

28.03.2024 14:37

Lotyšská generálna prokuratúra rozhodla o začatí trestného stíhania v súvislosti s jeho výdavkami na leteckú dopravu vrátane využívania súkromných lietadiel.

Jana Bittó Cigániková

SaS kritizuje prerozdelenie peňazí v zdravotníctve, žiada zrušenie tzv. prerozdeľovacej vyhlášky

28.03.2024 14:36

Kompetenciu prerozdeľovať peniaze navrhuje presunúť na zdravotné poisťovne.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 9
Celková čítanosť: 16823x
Priemerná čítanosť článkov: 1869x

Autor blogu

Kategórie